четвртак, 15. јул 2010.

С. ПАЛАНКА- РАДОВАЊСКИ ЛУГ- ПОКАЈНИЦА- КОПОРИН

Летња школа је данас била на свом првом излету. Ученици Школе су се упознали са најзначајнијим историјским местима у најближој азањској околини.
Прва станица била је СО Смед. Паланка где је ученике поздравио заменик председника општине Смед. Паланка проф. Златан Бећић, а после обраћања и разговора са децом, ученици су се освежили у холу скупштинске сале.
Ученици су затим посетили и Радовањски луг, место убиства Карађорђа Петровића и видели Цркву Захвалницу, коју је изградио 1930. године краљ Александар Карађорђевић. У Радовањском лугу ученици су имали прилике и да погледају један сценски наступ локалног глумца Ивана Вучковића који је за њих одиграо део драме "ВОЖД" по тексту Ивана Студена.

Уследила је затим и посета манастиру Покајница коју је 1818. године изградио Вујица Вулићевић, а значајна је и по томе што је она једна од ретких цркава брвнара које су се очувале у Србији.
На самом крају ученици су у двочасовном боравку у манастиру Копорин били у прилици да виде један од значајнијих српских манастира који је још давне 1403. године изградио Св. Деспот Стефан Лазаревић Високи. Ученици су могли и да се освеже на манастирском извору.
Затим је уследио повратак у Азању где су ученике чекале вруће погаче које су умесиле азањске домаћице.
И да закључимо: нама није било вруће ни на данашњих 35 степени Целзијуса.

Нема коментара:

Постави коментар